Tavsiyeler-Abdullah Vefa

TAVSİYELER

Abdullah Vefa

-Beş vakit namazımızı mutlaka “vaktinde” kılalım. Namaz Yüce Allah’la aramızdaki bağdır. Namazla bağını koparan, Allah’la bağını koparmış olur.
– Namazlarımızı mümkün derece “cemaatle” kılmaya özen gösterelim. Bu hem daha sevaptır, hem de cemaatte “rahmet” vardır. Yine mümkün derece namazımızı, namazın maddi ve manevi erkanına dikkat eden, namazda Rabbinin huzurunda durduğunu iyice kavramış ve hisseden birinin ardında kılmaya çalışalım. Biz de kendi namazlarımızı bu halde kılma gayretinde olalım.
– Her gün Kur’an’ımızdan bir miktar okuyalım. Ve okuduklarımızı da anlamaya çalışalım.
– Davranışlarımızda her zaman “ciddi ve ağırbaşlı” olalım.Fakat insanlara “güler yüz” göstermeyi de ihmal etmeyelim.
– Mutlaka kitap “okuma” alışkanlığı kazanalım.
-Boş işlerden ve faydasız konuşmalardan , kendini , Rabbini ve haddini bilmezlerle;sürekli dünyalık derdinde olanlarla fazla oturup kalkmaktan uzak duralım. Bize, Yüce Allah’ı ve ahireti,istikameti hatırlatacak insanlarla beraber olalım.
-Anne-babamızın rızasını almaya çalışalım. Akraba ve arkadaşlarımızı ziyaret edelim…
– Her ay mutlaka bir miktar sadaka vermeyi ihmal etmeyelim…
-Mesleğimizi ve yaptığımız işi en güzel şekilde yapalım. En güzel tebliğlerden biri de Müslüman kimliğimizle, yaptığımız mesleği en güzel yapmamızdır.
-İslâm, insanın onur duyması gereken en büyük değerler bütünüdür. Bazı istisnai durumlar dışında, islami kimliğimizi ve bunun dışa yansıyan yönlerini gizlemek gibi bir komplekse asla düşmeyelim. İslami kimliğimizi onurla ve hakkını vererek taşıyalım. Ancak bu kimliğimize leke sürebilecek her davranıştan uzak duralım. Kendi yararlarımızla, inancımızın yararları çakıştığında inancımızın yararlarını düşünelim…
-Haftada bir kaç gün, bizim gibi inanan insanlarla bir araya gelip inancımızı tazeleyip kuvvetlendirecek eserler okuyalım,sohbetler yapalım..Kur’an sohbetleri yapalım ya da dinleyelim. .Dertlerimizi paylaşalım… Sivil toplum örgütleri (vakıflar,dernekler vb…) kurarak iyilik ve güzellikleri yaygınlaştırmaya çalışalım…
-Aile kurumuna gerekli önemi verelim. Aile kurumu yıkılırsa toplum da yıkılır. Kendi ailemiz ve çocuklarımızın eğitimi için de gerekli önlemleri alalım.
-İnsani ilişkilerimizde ve sosyal hayatımızda “medenî ve nezaket sahibi” olalım. Sadece yabancı olanlara değil, yakın çevremize ve ailemize de bu ilkeye uygun davranalım. Unutmayalım ki, Allah Resulü(sav) insanların en çok nezaket sahibi olanı ve medenisi idi. Kabalık ve katı yüreklilik İslam’ın hoş görmediği durumlardır.
-İyi niyetli olmalıyız, fakat aynı zamanda uyanık ve dikkatli olmalıyız. Kimseyi aldatmamalıyız, fakat aldanmamalıyız da. Peygamber Efendimiz uyarıyor:’Müslüman bir yılan deliğinden iki kez sokulmaz.’

Yorum bırakın