Gözü açık ölmek ve ölünün takma dişi…

Gözü açık ölmek ve ölünün takma dişi…

Hayırlı günler
Ben … günü annecimi kanserden kaybettim.Mekanı cennet olur insallah.Melek gibi kadındı esinden ve özellikle 2cocugundan cekti.Biz diger 2 evladı cok birsey yapamadık uzaktaydık……..
Ama hocam benim anam sag gözü acık gitti.Almanyadaki ablam ve ben kaybettigimiz günün aksamı anama yetisebildik acaba ondanmı gözü acık gitti yoksa son günlerinde cok aglatıp üzdüler diyemi yıkayan hocada mekanı güzel olanların acık olur dedi kapatmadı sag gözünü hangisi dogru ama cok iyi melek gibi kadındı kimseye zararı yoktu koca kahrı cekti kaderim dedi boyun egdi gün yüzü görmedi icini bagırsaklarına kadar temizleyip bu dünyadan göctü bana üzülme kızım dedi düskünlügümü biliyordu ona yaradanıma sıgınıp duamı ediyorum.
Hocam birde takma dislerini cıkaramamıslar 1 gece morgda kalınca yıkayanda cıkaramadı disleriyle defnedildi iyi sayılmaz diyorlar ne anlamda iyi degil.
Kusura bakmayın acım taze ve büyük biraz uzun yazdım mekanı cennet olsun annecimin sorularımı cevaplarsanız memnun olurum
Birde hangi duaları annecime yollamam daha iyi.
Allah razı olsun.

Cevap:

Değerli Kardeşim,
Öncelikle, Annenize Merhametli olan Rabbimiz rahmet eylesin, size de güzel sabırlar versin. İnşallah annenizin çektiği sıkıntılar ve güzel sabrı öbür dünyada onun yararına olacaktır ve belki de ödüllerini görünce anneniz ,iyi ki o sıkıntılara sabırla katlanmışım diyecektir.
Sorunuza gelince insanın ölürken gözünün açık ya da kapalı olması o insanın iyi ya da kötü olduğu gibi bir anlama gelmez. Kur’an’da ve Peygamberimizin sözlerinde bunun hiçbir delili yoktur. Vefat edenin gözün açık olmasının tıbbi bir izahı da vardır. Bununla birlikte Peygamberimizden, ruh ayrılırken gözün onu izlediğini ve bu esnada gözün açık kaldığınını ifade eden bir rivayet vardır. Yoksa gözün açık ya da kapalı olmasına başka anlamlar yüklemek doğru değildir.

2.Sorunuza gelince:Ölünün yanına kefen dışında başka eşyalar konmaz. Fakat takma diş bir eşya değildir. Çıkıyorsa çıkarılabilir, çıkmıyorsa çıkarmaya gerek yoktur. O dişler artık onun asli dişleri yerindedir. Bunun bir sakıncası olmaz kalbiniz rahat olsun.
Dualarımızla…